NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

Uitkomsten van Zorg

Indicatoren
Chirurgen ontwikkelen indicatoren, die iets zeggen (indicatie geven) over de geleverde kwaliteit van zorg. Indicatoren worden ontwikkeld in samenwerking met andere wetenschappelijke verenigingen en de Inspectie in in het kader van de Basisset prestatie-indicatoren voor ziekenhuizen en particuliere klinieken. Tevens worden indicatoren ontwikkeld in samenwerking met andere wetenschappelijke verenigingen, patientorganisaties en zorgverzekeraars binnen het programma Zichtbare Zorg.

Kwaliteitsregistraties
Registraties van uitkomsten van zorg leiden meer transparantie, doelmatigheid en een betere kwaliteit van zorg.

De beroepsgroep is in 2009 gestart met de registratie van de resultaten van de chirurgische behandeling van dikke darmkanker (Dutch Surgical Colorectal Audit, DSCA). Inmiddels vindt onder de paraplu van de Stichting Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA) uitbreiding plaats met registratraties voor andere vormen van kanker (zoals borst-, slokdarm-, maag- en alvleesklierkanker).

Voor deze registraties geldt dat zij corrigeren voor zorgzwaarte. De resultaten worden direct teruggekoppeld naar de zorgverleners en er is een snelle landelijke rapportage. Het streven is de chirurgische registraties uit te breiden met meerdere aandoeningen en met registraties van andere disciplines, zoals radiotherapeuten en oncologen. Zodoende ontstaat meer inzicht in de kwaliteit van de gehele behandeling.

Voor meer informatie over kwaliteitsregistraties verwijzen wij naar het rapport 'Zorg voor waarde. Meer kwaliteit voor minder geld: wat de Nederlandse gezondheidszorg kan leren van Zweden'. www.bcg.nl

Handige links

Neem contact op met:

Gerelateerd nieuws