NVvH voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVvH ledencontent.

DutchCovidSurg

Als Nederlandse chirurgen willen we zo snel mogelijk leren van de ervaringen die tot nu toe zijn opgedaan met het Covid virus rondom het operatieve proces. Daarom vragen wij u COVID-19 positieve patiënten die een operatie hebben ondergaan aan te melden voor een landelijke database. 

Hieronder vallen zowel patiënten die preoperatief zijn gediagnosticeerd met COVID-19 als de patiënten die tot 30 dagen postoperatief COVID-19 positief getest zijn. Ook patiënten met negatieve PCR maar sterke klinische verdenking kunnen worden aangemeld. De follow-up van deze patiënten is minimaal 30 dagen postoperatief. Primaire uitkomstmaten van deze studie zijn de morbiditeit en mortaliteit van een perioperatieve COVID-19 infectie bij patiënten die een (spoed)chirurgische ingreep hebben ondergaan. Inmiddels hebben 19 chirurgische centra zich aangemeld en de eerste data wordt inmiddels ingevoerd! Heeft u ook één of meerdere patiënten in uw centrum geopereerd die vòòr of binnen 30 dagen ná de operatie positief getest zijn op COVID-19, dan kunt u uw centrum aanmelden via covidsurg@umcg.nl of 0625649202. Na aanmelding wordt een centrum-specifiek RedCap-account aangemaakt zodat u (of een collega AIOS, ANIOS of student) uw geanonimiseerde en geïdentificeerde patiëntgegevens kunt invoeren in een prospectieve database. Deze landelijke database is breder opgezet dan de internationale CovidSurg database die recent werd gestart in de UK. Desondanks zullen wij ook wekelijks alle beschikbare complete data voor u aan dit internationale initiatief aanbieden en invoeren. Hierbij voegen we uiteraard ook iedere aanmelder/ betrokkene toe als co-auteur van zowel de internationale publicatie als voor de nationale database. Wij zullen daarnaast periodiek een update geven van de karakteristieken, morbiditeit en mortaliteit van geopereerde patiënten die perioperatief positief zijn getest op COVID-19.

Mocht u nog vragen hebben, neem gerust contact op!

Gerelateerd nieuws

  • COVID-19
Update CovidSurg I studie (meldstudie)

Er doen op dit moment 33 centra verspreid over 40 locaties mee aan de CovidSurg I studie. Na 5 juni zullen wij de eerste interim analyses verrichten van de nationale CovidSurg I studie. Dit betekent dat voor deze datum alle data compleet